Home / новини / Депутати зобов’язали ФОП 2-4 групи переходити на касові апарати: кого це торкнеться.

Депутати зобов’язали ФОП 2-4 групи переходити на касові апарати: кого це торкнеться.

10 вересня депутати проголосували за пакет законів про використання касових апаратів (РРО) в торгівлі. Їх норми, зокрема, передбачають, що на касові апарати повинні переходити все інтернет-магазини, а для фізосіб-підприємців у сфері торгівлі з оборотом до 1 млн на рік встановлюється перехідний період до 2021 року. Ми попросили юристів прокоментувати: яких саме ФОП торкнуться норми законопроєкту.

Коментар підготувала Юлія Гудименко, юрист Axon Partners:

Що з РРО зараз?
РРО зобов’язані використовувати ФОП на єдиному податку 2-4 груп в сфері торгівлі, громадського харчування та послуг з доходом більше 1 млн на рік.

Що зміниться?
Обмежень за розміром доходу більше не буде.

Коли зміниться?
З 1 січня 2021 всі ФОП на єдиному податку 2-4 групи будуть зобов’язані використовувати РРО або ПРРО незалежно від доходу. Для дев’яти категорій ФОП ці правила почнуть працювати вже з дати вступу в силу закону (через 6 місяців після дати його публікації).

Кого торкнеться?
Ці правила, як і раніше, будуть стосуватися суб’єктів господарювання у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг, які розраховуються в готівковій та / або в безготівковій формі (із застосуванням електронних платіжних засобів, платіжних чеків, жетонів тощо) при продажу товарів (надання послуг).

Юрист також уточнила, що мається на увазі в формулюванні проекту закону про «все ФОП 2-4 групи незалежно від обраного виду діяльності»:

«Жоден з проєктів не вносить змін в преамбулу і статті 3 Закону України «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг». Формулювання «незалежно від обраного виду діяльності» в п. 53 Перехідних положень ПК України, в редакції Проєкту №1073, який встановлює пільговий період для деяких категорій ФОП, існувала завжди в п. 296.10 ст. 296 ПК України.

Фактично пункт 53 Перехідних положень, в редакції Проекту № 1073, дублює чинний абзац 3 п. 296.10 ст. 296 ПК України (в проекті він виключений) і доповнює його обмеженнями по терміну (з 01 січня по 31 грудня 2020 року), а також винятками за видами діяльності.

Таким чином, все ФОП, які розраховуються в готівковій та / або в безготівковій формі (із застосуванням електронних платіжних засобів, платіжних чеків, жетонів тощо) при продажу товарів (наданні послуг) у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг зобов’язані з 2021 роки використати РРО та ПРРО, незалежно від розміру їх доходів.

Ці правила не торкнуться:

  • ФОП на єдиному податку 1 групи;
  • суб’єктів господарювання, які розраховуються в безготівковій формі шляхом перерахування грошових коштів з рахунку платника на рахунок одержувача, без використання електронних платіжних засобів, платіжних чеків, жетонів тощо .;
  • суб’єктів господарювання, чия діяльність не підпадає під Класифікатор УКРІНФОРМ (переважно, це виробники).
  • суб’єктів господарювання, чия діяльність підпадає під дії винятків, передбачених ст. 9 Закону;
  • Якщо ви ФОП в IT або, наприклад, дизайнер – це вас не торкнеться. [via https://ain.ua/ ]