Home / новини / Що взяти: PlayStation 5 або Xbox Series X? Детальне порівняння.

Що взяти: PlayStation 5 або Xbox Series X? Детальне порівняння.

Вже в листопаді на ринок потраплять консолі нового покоління.

Рефрактометр лабораторный серии RFM300-M

Рефрактометры серии RFM300-M от компании Bellingham+Stanley — это обновление приборов с контролем температуры. Широкая призма позволит эффективно работать с темными и негомогенными образцами. Для общения с пользователем приборы снабжены цветным сенсорным экраном. Приборы отлично подойдут для лаборатории на производстве напитков и соков, на также на химическом производстве. Более детально узнать о приборе – у официального дистрибьютора компании ЭкоИнструмент.

Пора задуматися про продаж старих консолей та про вибір нових. З року в рік питання не змінюється: що купити – Xbox або PlayStation?

ЧИТАТИ ТАКОЖ: Sony: PS4 не выйдет, пока не станет возможен значительный скачок над PS3

Здавалося б, однозначно повинна перемогти Sony, як це було багато років поспіль і до чого всі звикли. Але на ділі все трохи складніше. Розбираємося в «залізі» та у стартовій лінійці ігор. Буде гаряче.

Розміри

Пропустимо етап з вибором зовнішнього вигляду. Це все-таки смаківщина, у кожного свої переваги.

Відразу перейдемо до більш функціональної частини дизайну.

▪️ Xbox Series X: 301 x 151 x 151 мм
▪️ Xbox Series S: 275 х 150 х 65 мм

▪️ PlayStation 5 c дисководом: 390 x 104 x 260 мм
▪️ PlayStation 5 без дисковода: 390 x 92 x 260 мм

На очно:

Зліва направо: PlayStation 5, PlayStation 4, Xbox Series X

Але як розміщувати консоль в залежності від охолодження?

PlayStation 5: У комплекті з PlayStation 5 йде спеціальна підставка для розміщення в вертикальному або горизонтальному положенні. Тут все впирається в ваші уподобання, оскільки система охолодження розташована по боках і ззаду.

Xbox Series X: В Xbox Series X є ніжки на нижній і лівій бічній гранях, так що консоль можна встановити в будь-якому положенні без додаткових аксесуарів. Однак краще ставити її вертикально, оскільки повітря забирається знизу і викидається зверху. Через це може не вистачити місця під телевізором для нормального охолодження.

Xbox Series S: У Xbox Series S ситуація дещо інша: пристрій краще ставити горизонтально, оскільки викид гарячого повітря проводиться через решітки праворуч і ліворуч.

Продуктивність

З охолодженням розібралися. Тепер перейдемо до технічної складової. Тут теж не все однозначно.

Чисто номінально Xbox Series X могутніше PlayStation 5 як графічно, так і по частині процесора. Але все залежить від якості оптимізації ігор.

Недавній живий приклад: Crysis Remastered, який працює на топової RTX 3080 з частотою близько 40 FPS, але при цьому має часті просадки до 20-25 FPS.

Самі по собі характеристики нижче.

PlayStation 5 (з приводом і без):

▪️ Процесор: AMD Zen2, 8 ядер, до 3,5 ГГц
▪️ Графіка: AMD RDNA 2 (36 блоків), 2,23 ГГц, 10,23 TFLOPS
▪️ Оперативна пам’ять: 16 ГБ GDDR6
▪️ SSD: 825 ГБ, 5.5 ГБ / сек (до 9 ГБ / сек при підвантаженні текстур з компресією)

Xbox Series X:

▪️ Процесор: AMD Zen2, 8 ядер, до 3,6-3,8 ГГц
▪️ Графіка: AMD RDNA 2 (52 блоку), 1,8 ГГц, 12,15 TFLOPS
▪️ Оперативна пам’ять: 16 ГБ GDDR6
▪️ SSD: 1 ТБ, 2.4 ГБ / сек (до 4.8 ГБ / сек при підвантаженні текстур з компресією)

Xbox Series S:

▪️ Процесор: AMD Zen2, 8 ядер, до 3,4-3,6 ГГц
▪️ Графіка: AMD RDNA 2 (20 блоків), 1,57 ГГц, 4 TFLOPS
▪️ Оперативна пам’ять: 10 ГБ GDDR6
▪️ SSD: 512 ГБ, 2.4 ГБ / сек (до 4.8 ГБ / сек при підвантаженні текстур з компресією)

Однак поки рано робити якісь висновки. Розробники можуть відключити ряд ефектів на PlayStation 5, але залишити на Series X, за рахунок чого загальна продуктивність може бути вище у «плойки», ніж на «іксбокса».

А при різній швидкості SSD девелопери можуть зрівняти на ділі швидкість завантаження рівнів і текстур. Або різниця буде мінімальною.

Зрозуміліше стане, коли вийдуть перші мультиплатформенні проекти. Тільки вони покажуть різницю в потенціалі консолей.

З іншого боку, є питання до вибору між PlayStation 5 без приводу і Xbox Series S. «Плойка» має точно такі ж характеристики, як і версія з дисководом, а ось Series S слабкіше більш старшої моделі. Однак Microsoft обіцяє, що продуктивність, в цілому, залишиться такою ж, але для вирішення не вище 2К.

Роз’єми та бездротовий зв’язок

Тут різниця мінімальна, але для когось може виявитися критичним наявність Wi-Fi 6.

Xbox Series X | S:

▪️ HDMI 2.1
▪️ 3 USB-A 3.1 (два спереду, один ззаду)
▪️ Гігабітний Ethernet-роз’єм
▪️ Порт для пропрієтарних карт пам’яті
▪️ Wi-Fi 5 ГГц (802.11ac)

PlayStation 5:

▪️ HDMI 2.1
▪️ 3 USB-A 3.1 (два спереду, один ззаду)
▪️ USB-C 3.1 на передній панелі
▪️ Гігабітний Ethernet-роз’єм
▪️ Внутрішній слот для NVMe SSD
▪️ Wi-Fi 6
▪️ Bluetooth 5.1

І в останньому випадку виграє консоль від Sony. За рахунок наявності Wi-Fi 6 забезпечується більша стабільність підключення. За швидкостями передачі даних він не критично відрізняється від Wi-Fi 5 (802.11ac).

Однак цей «вай-фай» може виявитися швидше, оскільки використовуються трохи інші частоти, а завдяки цьому знижується кількість перешкод на шляху від роутера до консолі.

Геймпади

Ось тут все стає набагато цікавіше. Компанії підійшли до створення контролерів зовсім по-різному.

Xbox Series X | S: Як відзначають різні видання, оновлений Xbox Controller слабо відрізняється від старої моделі. Він трохи менше і легше. Змінилася форма хрестовини, на передню панель додали кнопку для скріншотів і запису ігрових кліпів, а на курках з’явилася текстурована поверхня.

Затримка введення зменшилася з 8 мс до «значно менших цифр» при бездротовому підключенні. Конкретних даних поки немає. Геймпад працює на двох батарейках типу АА.

PlayStation 5: Sony повністю переробила геймпад DualSense. Розробники використовували просунуті вібромотори, створили змінну силу опору для курків (так ви зможете, наприклад, відчути силу натягу тятиви лука).

За рахунок цього гравець зможе відрізняти не тільки ігрові предмети, але і поверхні в тих же перегонах. Ви будете точно відчувати: їдете по асфальту або по бруду або снігу.

Що стосується ваги, то DualSense все ще легше Xbox Controller: 278 грамів проти 289 грамів з урахуванням батарейок.

Але знову ж таки, зручність нових контролерів поки ще під питанням. Так, Sony зробила його більш інноваційним, але ці «фішечки» працюватимуть тільки в ексклюзиву, і то не факт, що вони дійсно вам знадобляться. Треба дивитися на ділі, що з цього вийде.

Зворотна сумісність та ігри на старті

Тут перевага безперечно на боці Microsoft.

Xbox Series X: Консолі Xbox Series підтримують всі ігри, починаючи з Xbox і закінчуючи Xbox One.

Причому Microsoft заявила, що деякі проєкти з поточного покоління консолей отримають патчі-поліпшення для більш комфортної гри на новинках. Технологія називається Smart Delivery.

Однак тут все залежить від розробників. Компанія не змушує, але рекомендує використовувати цю опцію. Вона дозволяє отримувати графічні поліпшення ігор зі старого на нове покоління безкоштовно.

PlayStation 5: PlayStation 5 працює тільки з проєктами для PlayStation 4. А ось про технічні поліпшення — все знову залежить від розробників.

Хоча Sony обіцяє понад 100 оптимізованих ігор на старті, багато компаній можуть не дотримуватися цієї політики. Так, Відьмак 3 вийде з поліпшеною графікою і трасуванням променів безкоштовно, але той же Control доведеться купувати заново в Ultimate-виданні для консолей наступного покоління з усіма DLC.

Але варто пам’ятати та про Xbox Game Pass. Ця підписка дозволяє запускати всі сучасні ігри. Навіть в день релізу. Плюс, підтримує гри зі старого покоління консолей. І все це без додаткової плати.

Ціни

Xbox Series X: Консолі Xbox Series вийдуть в Україні 10 листопада. Коштують 13 999 гривень і 8 399 гривень відповідно.

PlayStation 5: PlayStation 5 з приводом і без нього вийдуть в Україні 19 листопада. Коштують 15 999 гривень і 12 999 гривень відповідно.

Що взяти?

Зараз зробити вибір між консолями проблематично. У перспективі у PlayStation 5 поки більше цікавих ексклюзивів, хоча і не набагато, а у Xbox ігри будуть доступні і на Windows.

Особисто для мене це навіть плюс. В деякі проєкти зручніше грати з клавіатури і миші, а підтримки на консолях у такого немає (або це неймовірні милиці).

ЧИТАТИ ТАКОЖ: Чекали на PlayStation 5? Ось як вона виглядає, про ціну стане відомо пізніше…

На стороні Microsoft гри з упором на графічні можливості і низьку затримку введення. Навіть на молодшій консолі, хоч і в дещо меншому дозволі. Плюс, Game Pass з можливістю не купувати більшість ААА-тайтлів за фуллпрайс.

У Sony упор зроблений на поодинокі кампанії з більш детальною розробкою. Плюс, бібліотека PlayStation Plus Collection з поліпшеними 18 ексклюзивами.